
Sałatki- nie mylić z surówkami- mogą być przyrządzane zarówno z surowych jak i gotowanych składników. Najczęściej składnikami sałatek są różnego rodzaju warzywa, którym (podobnie jak owocom) przypisuje się bardzo wiele właściwości o charakterze leczniczym. Między innymi pomagają one zmniejszyć ryzyko związane z występowaniem chorób układu krwionośnego. Zaleca się spożywanie warzyw i owoców nawet do pięciu razy dziennie.
Sałatki bywają zarazem smaczne i pożywne - poza tym niewątpliwie są zdrowe. Jednak najciekawsze w nich jest to, iż można je przyrządzić dosłownie ze wszystkiego, co tylko znajdziemy w naszym domu czy ogródku- dobór składników zależy praktycznie wyłącznie od naszych indywidualnych upodobań. Sałatki nie muszą składać się jedynie z warzyw. Można dodawać do nich na przykład podpieczone kawałki piersi kurczaka, rybę, pokrojoną w paski wędlinę, jajko, ser feta i wiele, wiele innych składników. Te pozostałe składniki należy jednak stosować jedynie w formie dodatku
Jako dodatek lub czasem (w niektórych sałatkach) konieczny składnik do gotowej sałatki dodaje się sos - tak zwany dressing. W sklepach możemy dostać gotowe sosy w różnych postaciach - sproszkowane i pakowane w pojedyncze porcje, które rozrabia się przy użyciu wody i oliwy, lub gotowe. Sos można również przyrządzić samemu, mieszając ze sobą składniki kilku ulubionych przypraw i łącząc je ze sobą oliwą. Po polaniu sałatki sosem zaleca się, by odstawić ją do lodówki. Dzięki temu wszystkie składniki sałatki będą mogły się połączyć ze sobą zarówno swoim charakterystycznym smakiem jak i aromatem, a cała sałatka będzie zarazem charakterystyczna i niepowtarzalna. Przed podaniem natomiast przynajmniej pół godziny wcześniej należy ją wyjąć.
Sałatki nadają się do jedzenia na każdą porę dnia. Można jeść je zarówno na śniadanie jak i na kolacje. Są smacznym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, oraz wspaniałą przystawką przed daniem głównym. Sałatkę można wziąć ze sobą do pracy- nikogo nie zdziwi widok koleżanki wcinającej zieleninkę. Poza tym przygotowanie sałatki nie jest zbytnio pracochłonne i kosztowne. Często zdarza się, iż do jej przygotowania zużyć można resztki zalegające nam od jakiegoś czasu w lodówce. Może to być resztka mięsa z wczorajszego obiadu, połączona z pomidorem i ogórkiem, który został nam ze śniadania. Jeszcze parę wygrzebanych z lodówki składników i sałatka na kolację gotowa. A przy okazji jesteśmy zadowoleni, że nic się u nas nie marnuje.
Sałatki mogą być również ozdobą organizowanych przez nas przyjęć. Wtedy to wkładamy w nie trochę więcej pracy, niż w przypadku wyjadania jedynie resztek z lodówki. Więcej czasu poświęcamy na zakup niezbędnych do jej przygotowania składników, oraz zastanawiamy się nad najlepszą i najciekawszą formą jej podania. A że składniki sałatek same w sobie są kolorowe i smakują wyśmienicie, nie musimy martwić się o to, iż trafi nam się ktoś, kogo swoim wyglądem czy smakiem nie zachwycą. A nawet jeśli coś takiego nam się zdarzy- przynajmniej będziemy mieli świadomość, iż naszych gości raczyliśmy jedynie samą zdrową żywnością. Trzeba wykorzystać bogactwa, które daje nam natura. A że sezon oferujący pełnię warzyw i owoców trwa tylko przez chwilę, należy go w pełni wykorzystać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz