sobota, 22 stycznia 2011

Zielone warzywa na cukrzycę



Dieta bogata w zielone warzywa liściaste, jak szpinak i kapusta, wyraźnie zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 - wynika z analizy brytyjskich naukowców. Pracę na ten temat zamieszcza internetowe wydanie pisma "British Medical Journal".

Cukrzyca typu 2 została uznana przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za niezakaźną epidemię XXI wieku. Liczba nowych zachorowań na nią wzrasta w ostatnich dwóch dekadach w zastraszającym tempie. Udział w rozwoju cukrzycy typu 2 mają do pewnego stopnia czynniki genetyczne, ale największe znaczenie odgrywa niezdrowy tryb życia - przejadanie się, nadwaga i otyłość oraz brak ruchu.


Aby zweryfikować związek między zwiększeniem spożycia warzyw i owoców a spadkiem ryzyka cukrzycy typu 2, naukowcy z Uniwersytetu w Leicester przeanalizowali dane zebrane w sześciu różnych badaniach, które łącznie objęły ponad 220 tys. osób.


Okazało się, że osoby jedzące więcej warzyw i owoców nie były mniej narażone na cukrzycę typu 2. Tylko zielone liściaste warzywa, jak szpinak, kapusta oraz spokrewnione z nią brokuły i kalafior, obniżały ryzyko tego schorzenia. Osoby, które zjadały dziennie ok. 122 gramy zielonych warzyw były o 14 proc. mniej narażone na cukrzycę. - Te badania wskazują, że zielone, liściaste warzywa pełnią szczególnie ważną rolę w prewencji cukrzycy typu 2 - komentuje współautorka pracy prof. Melanie Davies.


Statystyki wskazują, że obecnie na świecie ludzie spożywają niedostateczne ilości warzyw i owoców. Na przykład, z badań prowadzonych w Wielkiej Brytanii wynika, że w latach 2008-2009 tylko jedna trzecia dorosłych Brytyjczyków spożywała zalecane pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Natomiast, w biuletynie Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) z 2005 r. przedstawiono dowody na to, że niedostateczne spożycie warzyw i owoców mogło przyczynić się do 2,6 mln zgonów na świecie w roku 2000.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz