sobota, 22 stycznia 2011

Warzywa i owoce chronią przed rakiem



Urozmaicony zestaw warzyw i owoców w diecie może obniżyć ryzyko zachorowania na najczęstszą odmianę raka płuc, zwłaszcza u palaczy - wynika z holenderskich badań, które publikuje pismo "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention".

Analiza wykazała, że jedzenie różnorodnej mieszanki warzyw - niezależnie od tego, w jakich ilościach - obniżało ryzyko raka płuc, zwłaszcza u palaczy. Osoby, których dieta była dodatkowo wzbogacona o duży wybór owoców były wyraźnie mniej narażone na najczęstszą odmianę tego nowotworu - tj. płaskonabłonkowego raka płuc.


Choć rzucenie palenia jest najważniejszym elementem redukcji ryzyka raka płuca, spożywanie różnorodnych warzyw i owoców - bez względu na ilość - może się również przyczyniać do jego spadku, zwłaszcza u osób palących papierosy - komentuje biorący udział w badaniach dr H. Bas Bueno-de-Mesquita.


Warzywa i owoce zawierają wiele aktywnych biologicznie składników, dlatego logiczne jest założenie, że trzeba je jeść nie tylko w zalecanych ilościach, ale też w urozmaiconym zestawie, by uzyskać największe korzyści zdrowotne,




Na świecie ciągle ponad miliard ludzi pali papierosy; wielu z nich jest uzależnionych od nikotyny i nie może zerwać z nałogiem, mimo zagrożeń dla zdrowia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz